Diseño del blog

El valor d'un vot

JoanC Roca       15 de gener de 2021

No hauria de ser tan difícil posar-se d’acord en com es compten els vots en una consulta, un referèndum o en unes eleccions. Un vot dona resposta a una pregunta i no hauria de qüestionar-se l’opció que ha decidit cadascú.
Tampoc s’hauria de qüestionar que tots els vots tenen el mateix valor. Cada vot representa al dret que cada votant té influir en el resultat. 
Posem el cas d’unes eleccions parlamentàries. Cada vot pot respondre a més d’una pregunta. En primer lloc elegeix un partit i en segon lloc, eventualment, pot respondre a algun dels compromisos del programa d’aquests partits com pot ser; independència, statu quo o indefinició sobre aquest compromís.
A l’hora de comptar escons, atenent a la llei de Hondt, alguns vots en no arribar als percentatges establerts per la llei no es compten. En definitiva els escons es reparteixen proporcionalment entre els partits que han assolit el percentatges legals de manera que els partits minoritaris no aconsegueixen representació al Parlament. 
Els vots corresponents a independència, statu quo o no definits s’han de comptar tots, els que hagin obtingut representació i els que no. I molt important, la abstenció, els vots nuls o els vots en blanc no s’han de comptar en cap dels blocs, ni del “sí “ni del “no” ni del “no definit”. Cada vot té el valor que li dona el votant. Quan el “sí” obté un 47% i el “no” un 42% no és lícit dir que el “sí” te un 47% i el “no” un 53%. Aquest és l’inacceptable argument que utilitzen els del “no” per manipular els resultats. 
Només hi ha una realitat inqüestionable que és que 47 és més que 42.
Com tots sabem la única solució per saber si Catalunya vol o no vol la independència és fer un referèndum. De fet ja el vam fer l’1-O del 2017 amb el resultat conegut, però aquest és tot un altre tema que no és objecte d’aquest “Pensament”.
Un altre argument que fan servir molts polítics unionistes i dissortadament alguns polítics dits sobiranistes és que per portar a terme la independència cal tenir una majoria molt important donada la magnitud del projecte. Personalment no entenc quina és aquesta majoria, un 60%, un 70%, un 80%, un 100%? Valen més els vots d’un 40% que d’un 60%?
Posem el cas que un referèndum doni un resultat de 51% a favor i un 49% en contra de la independència. Aquest 51% no és suficient perquè no pots obligar a un 49% a renunciar al statu quo i en canvi el 49% si que pot obligar al 51% a renunciar a un estat lliure?
No vol dir això que uns vots valen més que uns altres?
En democràcia guanyen les majories que han de respectar a les minories, oi?

Share by: